Welke software is belangrijk voor een webshop?

  • event11-09-2020
  • schedule11:00
  • timer3 minuten

Heb je een webshop of ga je een webshop starten? En wil je zoveel mogelijk activiteiten digitaliseren en automatiseren, zodat je zelf zo weinig mogelijk tijd hieraan hoeft te besteden? Lees dan deze blog.

Wat is webshop software?

Met webshop software maak je eenvoudig een eigen webshop voor jouw winkel. Het grote voordeel van webshop software is dat je geen technische kennis en ervaring met webdesign hoeft te hebben om een mooie webshop te maken. De software biedt vaak al kant en klare design templates aan, waardoor je snel een webshop online hebt. De software is dus toegankelijk voor iedereen en zorgt ervoor dat technische en meestal complexe zaken automatisch geregeld worden. Bij een technische storing of bij een moeilijke vraag kun je ook altijd terecht bij de helpdesk.

Welke andere software systemen zijn belangrijk voor een webshop

Bij het kiezen van de juiste software voor een webshop is het belangrijk dat dit aansluit bij je andere softwaresystemen in je bedrijf. Denk hierbij aan een kassasysteem, boekhoudprogramma en voorraadbeheer software.

– Kassasysteem

Heb je al een fysieke winkel en maak je gebruik van een kassasysteem? Dan is het handig om het kassasysteem te koppelen met de webshop software. Met een software koppeling zorg je ervoor dat informatie van je webshop en van je kassasysteem op de juiste manier worden uitgewisseld. Hiermee zorg je ervoor dat al het beheer omtrent je producten op één plek wordt geregeld. Wanneer je bijvoorbeeld een verkoopprijs van een product aanpast, dan wordt deze informatie direct in alle systemen doorgevoerd. Zo voorkom je eventuele prijsverschillen en bespaar je veel tijd.

Wanneer je tevreden bent over je huidige kassasysteem dan is het handig om webshop software te kiezen die al een koppeling heeft met dit kassasysteem. Mocht dit niet het geval zijn dan is het ook altijd nog mogelijk om het gesprek te starten met de softwareleverancier of dit kan worden gemaakt.

– Voorraadbeheer

Bij een webshop is het aannemelijk dat je voorraad moet beheren. Het is belangrijk om je voorraad goed te monitoren, zodat je weet wanneer producten opnieuw moeten worden ingekocht. Om je hierbij te ondersteunen is voorraadbeheer software heel erg handig.

Met voorraadbeheer software houd je grip op de voorraadstanden en weet je altijd precies wanneer een product ingekocht moet worden. Ook houdt het bij waar een product zich in een magazijn bevindt en is het snel te achterhalen hoeveel de voorraad waard is. Er zijn twee manieren om voorraadbeheer in combinatie met een webshop te regelen:

1. Webshop software koppelen met andere voorraadbeheer software

Je kan ervoor kiezen om een apart voorraadsysteem aan te schaffen. Een apart voorraadbeheer systeem is vaak uitgebreider dan webshop software die zelf voorraadbeheer functionaliteiten aanbiedt. In dit geval is het belangrijk dat er een koppeling is tussen de webshop en het voorraadsysteem. De koppeling zorgt ervoor dat al je web orders en voorraad synchroon lopen.

2. Webshop software met eigen voorraadbeheer functionaliteiten

Er is ook webshop software op de markt die haar eigen functionaliteiten biedt voor het voorraadbeheer. In dit geval hoef je niet een apart voorraadbeheer systeem aan te schaffen. Daarbij hoeft er ook geen koppeling gemaakt te worden, omdat het beheren van de voorraad en de webshop in hetzelfde systeem plaatsvindt. Een nadeel hiervan is dat webshopsoftware vaak minder uitgebreide voorraadbeheer functionaliteiten aanbiedt ten opzichte van een apart voorraadbeheer systeem.

– Boekhoudprogramma

Het is ook van belang dat je verkopen uit de webshop op de juiste manier in je boekhoudprogramma terecht komen. Ook hiervoor is een koppeling tussen de webshop software en het boekhoudprogramma de oplossing. De koppeling zorgt ervoor dat de verkopen uit de webshop op juiste grootboeknummers terecht komen. Hierdoor hoef je niet zelf verkoopfacturen handmatig in het boekhoudprogramma in te voeren. Dit scheelt veel onnodig werk en is ook minder foutgevoelig. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Het online boekhoudprogramma e-Boekhouden.nl biedt de mogelijkheid om gemakkelijk met vele andere software te koppelen, zo ook webshop en voorraad software.

Software landschap voor een webshop

Voor het starten van een webshop zijn dus meerdere soorten softwarepakketten interessant. Met al deze softwarepakketten creëer je een heel software landschap voor je bedrijf. In onderstaande afbeelding geven we een visueel voorbeeld op basis van deze blog hoe zo’n software landschap voor een webshop eruit kan zien.

webshop software koppelen