SoftwareWatcher expert review: AFAS SB
menu
Ik wil software advies

SoftwareWatcher Expert Review: AFAS SB

Bij SoftwareWatcher willen we graag diepgaande en betrouwbare softwarebeoordelingen bieden. Met dit in de gedachten hebben onze eigen experts AFAS SB geselecteerd voor een uitgebreide evaluatie. Deze review is bedoeld om je een helder beeld te geven over wat AFAS SB te bieden heeft en hoe het zich onderscheidt van vergelijkbare software. Onze review is opgedeeld in de volgende vijf onderwerpen:  

Review AFAS SB
Auke Westra - Software expert
Bekijk AFAS SB

Functionaliteiten & mogelijkheden

AFAS SB biedt een breed scala aan functies die het beheer van boekhoudkundige taken simpel maken. Gebruikers kunnen onder andere: 

 • Offertes en facturen opstellen 
 • Btw-aangiftes versturen naar de belastingdienst 
 • Overzicht raadplegen van openstaande facturen 

Naast deze kernfuncties, biedt AFAS SB een reeks aanvullende mogelijkheden om efficiëntie en gebruikservaring te verbeteren: 

 • Scannen en herkennen inkoopfacturen:  
  Hierdoor hoef je minder handmatig handelingen uit te voeren. 
 • Offertes online goedkeuren:  
  Hiermee kunnen klanten direct je offerte online goedkeuren. Dit verhoogd je aantal verkopen.  
 • QR-code of Ideal op facturen:  
  Klanten eenvoudig laten betalen met een QR-code of ideal 
 • Instellen van automatisch incasso:  
  Automatische betalingen instellen zoals abonnementen 
Tip:

Met AFAS SB kan je ook makkelijk meerdere facturen betalen middels het aanmaken van een SEPA bestand. Een SEPA bestand kan je makkelijk inlezen in je bank waardoor je eenvoudig meerdere facturen in één keer kan betalen.

Ook voor de boekhouding zijn alle standaardfunctionaliteiten aanwezig, zoals het opvragen van een kolommenbalans en inzicht in debiteuren- en crediteurenlijsten. De software bevat ook een activamodule, waarmee het mogelijk is om investeringen te boeken en afschrijvingen automatisch in te stellen.  

Maar wat de software echt onderscheidt van andere software, is de functie voor het automatisch genereren van een jaarrekening. Dit kan je bijvoorbeeld gebruiken voor je IB aangifte.  

Wat heeft AFAS SB niet: 
AFAS SB heeft momenteel geen urenregistratie module. Hierdoor is het niet mogelijk om urenregistraties bij te houden voor verschillende projecten. Ook het registreren van ritten is niet mogelijk. Als je veel onderweg bent en kilometerregistratie bij moet houden, moet dit apart gebeuren, wat tijdrovend kan zijn. 

Gebruiksgemak

AFAS SB is ontworpen met het oog op gebruiksvriendelijkheid. Je kan zelf veel overzichten handmatig aanpassen waardoor je alleen ziet wat voor jouw belangrijk is. Ook biedt de software een takenlijst die je helpt om taken niet over het hoofd te zien. Bovendien is het mogelijk om vanuit deze takenlijst direct de taak te starten. Hierdoor hoef je niet apart te zoeken waar je deze taak in de software kan voltooien. 

 

SoftwareWatcher Expert Review: AFAS SB

Ook heeft AFAS SB een dashboard waarin je direct zicht hebt om op hoe je bedrijf er voorstaat. Zie onderstaande screenshot: 

SoftwareWatcher Expert Review: AFAS SB

Integraties en Support

AFAS SB biedt momenteel slechts een beperkt aantal software-koppelingen. Met een software koppeling is het mogelijk om automatisch gegevens te sturen naar andere software zonder dat je nog handmatige handelingen hoeft te verrichten. Er wordt verwacht dat er snel meer software koppelingen beschikbaar zullen zijn. AFAS SB heeft wel bankkoppelingen met de ING, ABN, KNAB en Rabobank. Hiermee kun je bankmutaties automatisch inlezen en eenvoudig koppelen aan facturen.   

AFAS SB biedt weinig persoonlijk support, maar compenseert dit met een uitgebreide kennisbank en een digitale rondleiding bij de start. Gezien de gebruiksvriendelijkheid van de software is het de vraag of persoonlijke support noodzakelijk is.

Prijsstelling

AFAS SB hanteert een transparant prijsmodel van 59 euro per maand voor twee gebruikers, met een meerprijs van 5 euro per extra gebruiker. Een proefperiode van één maand is gratis. In vergelijking met andere softwarepartijen is het systeem niet modulair, wat betekent dat gebruikers direct toegang hebben tot alle functies zonder stapsgewijze aankopen. Ook zitten er geen verborgen kosten voor bijvoorbeeld het verwerken van meer banktransacties of het scannen en herkennen van facturen.

Conclusie van SoftwareWatcher

Voor organisaties van 1 tot 10 medewerkers en ZZP'ers kan AFAS SB een zeer geschikt en passende boekhoudoplossing zijn. Het systeem is iets duurder dan vergelijkbare pakketten, maar biedt een robuust en gebruiksvriendelijk systeem met veel uitgebreide functies zonder verborgen kosten. Met AFAS SB heb je dus altijd alle mogelijke functies en weet je waar je aan toe bent qua prijs. AFAS SB onderscheidt zich door zijn gebruiksvriendelijkheid en overzichtelijke takenlijst, waarmee het een solide keuze is voor diegenen die op zoek zijn naar een complete boekhoudoplossing. 

Voordelen

 • checkZeer gebruiksvriendelijk
 • checkUitgebreide functionaliteiten
 • checkAutomatisch een jaarrrekening genereren
 • checkOverzichtelijk beheer van taken
 • checkMogelijkheid tot automatische incasso
 • checkGeen verborgen kosten

Nadelen

 • closeNiet geschikt voor uren- en rittenregistratie
 • closeBeperkte software-integraties (momenteel)
 • closePrijs kan aan de hoge kant zijn als je niet alle functionaliteiten nodig hebt
Bekijk AFAS SB
Website laten maken door Dotsimpel