ERP ‘all-in-one’ versus ‘Best of Breed’ - Voor- en nadelen
menu
Ik wil software advies
ERP ‘all-in-one’ versus ‘Best of Breed’
  • event 02-07-2020
  • schedule 08:00
  • timer 5 minuten

ERP ‘all-in-one’ versus ‘Best of Breed’

Waar kiest jouw bedrijf voor? Gebruik maken van één ERP ‘all-in-one’ systeem of gebruik maken van allemaal verschillende softwareapplicaties die met elkaar koppelen ‘best of breed’? In deze blog wordt uitgelegd wat ‘best of breed’ en ERP ‘all-in-one’ is en wat voor de voor- en nadelen hiervan zijn.

In dit artikel:

 

Wat is ERP ‘all-in-one’ software?

De begrippen ERP-systeem, ERP-pakket of ERP software worden vaak door elkaar heen gebruikt. ERP staat voor ‘Enterprise Resource Planning’. In een ERP- systeem zijn alle primaire en secundaire bedrijfsprocessen geïntegreerd met elkaar. Van CRM, projectmanagement, ordermanagement en voorraadbeheer tot HRM, salaris en financiële administratie. Alle bedrijfsprocessen sluiten (logischerwijs) op elkaar aan, omdat alles vanuit één systeem is gemaakt. Daarbij worden informatiestromen allemaal in één database opgeslagen en werken alle medewerkers vanuit hetzelfde systeem.

Verder zie je vaak bij ERP-systemen dat ‘bijna’ alles mogelijk is qua functionaliteiten, maar dat het vaak veel tijd en geld kost om dit uiteindelijk mogelijk te maken. Er moeten vaak nog consultants worden ingezet om uiteindelijk de functionaliteiten optimaal te laten werken. Daarnaast moet (omdat het zoveel mogelijkheden heeft) veel tijd worden gestoken in het onderhouden van de software.  

Hieronder een visuele weergave van een ERP ‘all-in-one’ systeem:

ERP versus best of breed

 

Hieronder de voor- en nadelen van een ERP ‘all-in-one’ systeem

 

Voordelen ERP ‘all-in-one’ software:

+ Uniforme werkwijze

Alle medewerkers werken met hetzelfde systeem, hierdoor is het makkelijk om een uniforme werkwijze te hanteren.

+ Naadloze integratie tussen bedrijfsprocessen

De bedrijfsprocessen sluiten vaak (naadloos) op elkaar aan, omdat er vanuit één systeem gewerkt wordt.

+ Informatie op één plek

Data wordt in één database opgeslagen, dus alle informatie op één plek. Hierdoor is het eenvoudig(er) om (management) rapportages te maken.

 

Nadelen ERP ‘all-in-one’ software:

Tijdrovend

Het kost vaak veel tijd om een volledig ERP-systeem te implementeren, omdat functionaliteiten vaak afgestemd moeten worden op de specifieke wensen van een individueel bedrijf.

- Hoge investering

Doordat het vaak veel tijd kost om een ERP-systeem volledig te laten draaien, is de investering vaak hoog. De ontwikkeling, implementatie en onderhoud van ERP-software vereisen een hoge investering.

Afhankelijkheid proces

Het kan voorkomen dat in een bepaald proces iets moeten worden aangepast, dit kan vervolgens ertoe leiden dat in het daaropvolgende proces iets niet meer werkt.

Afhankelijkheid leverancier

De software is slechts van één leverancier, hier ben je afhankelijk van.

 

Tip

Om te kijken of een ERP-systeem de investering waard is, kan het handig zijn om een prijsvergelijking te maken.

 

Wat is 'Best of breed' software?

‘Best of breed’ software is het tegenovergestelde van een ERP ‘all-in-one’ systeem. Het betekent dat bij alle taken die in een organisatie uitgevoerd moeten worden, gebruik wordt gemaakt van de ‘beste’ beschikbare software.  ‘Best of breed’ zijn allemaal afzonderlijke SaaS (Software As A Service) oplossingen, die vaak aan elkaar gekoppeld zijn.   

In theorie betekent dit dus dat de verkoopafdeling met de beste sales en CRM software werkt, terwijl de HRM-afdeling gebruik maakt van de meest ideale HRM software. De software kan in dit geval afkomstig zijn van verschillende softwareleveranciers. De medewerkers werken dus onderling in een ander systeem. Maar dit betekent vaak wel dat deze ‘Best of breed‘ oplossingen alle functionaliteiten bieden die een bepaalde afdeling wil. Op deze manier kan je als bedrijf een optimaal softwarelandschap creëren.

Hieronder een opsomming met kenmerken van SaaS oplossingen:

- Overal toegankelijk

De gebruiker heeft via internet 24/7 toegang tot de software.

- Onderhoud en beheer door SaaS aanbieder

De SaaS aanbieder is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en beveiliging van de software. De updates, back ups en beveiliging worden door de SaaS aanbieders geleverd.

- Betaling voor gebruik

De gebruiker hoeft de software niet zelf aan te schaffen, maar betaald voor het gebruik van de software. Je betaalt vaak maandelijks of jaarlijks per gebruiker of per module. Hierdoor is een hoge eenmalige investering vaak niet nodig.

- Geen maatwerk

De software is niet gebouwd voor individuele bedrijven, maar voor alle gebruikers. Het is alleen binnen een bepaalde bandbreedte mogelijk om individuele aanpassingen te doen in de software. Alle gebruikers werken met dezelfde softwareversie. Dus indien er nieuwe software update plaatsvindt, geldt dit voor alle gebruikers.

- Korte implementatietijd

Een ander kenmerk van een SaaS-oplossing is dat het weinig tijd kost om het laten draaien, omdat het voor iedereen direct toegankelijk is. De implementatie kost relatief gezien dan ook veel minder tijd.

Hieronder een visuele weergave van een ‘Best of breed’ softwarelandschap:

ERP versus best of breed

 

Voordelen ‘best of breed’ software:

+ De ‘beste’ functionaliteiten

‘Best of breed‘ oplossingen bieden vaak alle functionaliteiten die een bepaalde afdeling wil. Op deze manier kan je als bedrijf een optimaal softwarelandschap creëren.

+  Eenvoudig te beheren

De SaaS aanbieder is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en beveiliging van de software. Hierdoor hoef je als bedrijf geen beheer te doen.

Automatische update

De software wordt geregeld geüpdatet

Lage investering/korte implementatietijd

Doordat de software ‘al bestaat’ hoeven er relatief weinig kosten gemaakt te worden voor implementatie.

 

Nadelen ‘best of breed’ software:

- Maandelijkse/jaarlijkse kosten kunnen oplopen

Door het aanschaffen van grote hoeveelheid verschillende SaaS applicaties kunnen de abonnementskosten vrij vlot oplopen.

Niet alle SaaS applicaties integreren/koppelen goed met elkaar

Doormiddel van API’s kunnen softwareapplicaties met elkaar gegevens uitwisselen. Niet alle SaaS applicaties koppelen standaard met elkaar. Dit heeft als nadeel dat gegevens uit het ene systeem niet aansluit op andere systeem.

Niet één centrale database

Er is niet één centrale database waar alle gegevens opgeslagen worden. Hierdoor kan het lastiger zijn om rapportages te maken.

In de praktijk

In de praktijk wordt dit vaak opgelost doormiddel van een datawarehouse. Een datawarehouse is een systeem dat is gemaakt om analyse mogelijkheden te ondersteunen. De data wordt uit de verschillende SaaS-applicaties onttrokken en vervolgens opgeslagen in het datawarehouse. Een software oplossing voor analyse en rapportage haalt vervolgens haar data weer uit het datawarehouse om rapportages te maken.

 

Conclusie: ‘Best of Breed’ of ERP ‘all-in-one’?

Het is dus lastig te zeggen wat nu de beste keuze is voor je bedrijf. Zoals beschreven zijn er voor beide varianten voor- en nadelen.

Wil je graag hulp bij het samenstellen van een ideaal softwarelandschap, neem dan contact met ons op.

ERP ‘all-in-one’ versus ‘Best of Breed’

Hulp nodig?
Vraag dan vrijblijvend software advies aan!

Geef mij advies

Software-advies van SoftwareWatcher

Heb je advies nodig over de beste HRM software? Neem dan nu contact op en wij maken een lijst met de beste software voor jouw organisatie.

Vrijblijvend en zonder verplichtingen

Ik wil software advies
Software Watcher's experts
Website laten maken door Dotsimpel