Stappenplan voor het selecteren van bedrijfssoftware

 • event25-11-2020
 • schedule13:00
 • timer4 minuten

Het selecteren van bedrijfssoftware is een uitdagend traject voor bedrijven. Er zijn namelijk een aantal lastige vraagstukken waar je tegen aan kan lopen als bedrijf. Hoe sta je er namelijk nu voor op het gebied van digitalisering? Hoe bepaal je de digitale strategie? En wat zijn de juiste stappen die je moet zetten voor selecteren van bedrijfssoftware?

Om dit traject zo goed mogelijk te laten verlopen, hebben we in dit artikel een stappenplan opgesteld voor het selecteren van bedrijfssoftware.

Stap 1: Onderzoek de huidige situatie van je bedrijf met een digitalisering quickscan

In eerste instantie moet je weten hoe je er nu voor staat met je bedrijf op het gebied van bedrijfsprocessen en softwareoplossingen. Voor het aanschaffen van nieuwe software is het namelijk belangrijk om rekening te houden met de gehele software omgeving en digitale strategie van je bedrijf. De nieuwe software die je wilt aanschaffen moet namelijk wel goed aansluiten op je andere bedrijfsprocessen en softwareapplicaties.

Met een digitalisering quickscan kom je erachter hoe je er nu voor staat op het gebied van bedrijfssoftware. Hierdoor ontdek je snel waar knelpunten en verbetermogelijkheden zitten binnen je bedrijf.

SoftwareWatcher kan helpen met het uitvoeren van een digitalisering quickscan. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn? Neem dan contact met ons op.

Stap 2: Onderzoek de gewenste situatie en bepaal je digitale strategie

Nadat je precies weet hoe je bedrijf er nu voor staat, is het van belang om te onderzoeken wat de gewenste situatie is. De uitslagen van de software quickscan helpen hierbij, omdat dit ook aangeeft waar de verbetermogelijkheden zitten binnen je bedrijf. Maar waar je ook rekening mee moet houden, is wat je wensen zijn voor de toekomst. Dit noemen wij de digitale strategie van je bedrijf en het is belangrijk om dit vooraf goed te bepalen. Wil je bijvoorbeeld op termijn nieuwe diensten aanbieden, een ander businessmodel implementeren of een webshop starten naast je huidige bedrijfsvoering, dan moet je hier alvast rekening mee houden. Het is handig om dit vooraf duidelijk te hebben, zodat je niet achteraf de software omgeving van je bedrijf hoeft aan te passen om nieuwe ontwikkelingen door te kunnen voeren.

emoji_objects

Tip

In ons artikel over “tips voor het selecteren van software voor bedrijven” staan ook een aantal handige tips voor het uitvoeren van deze stap van het selectieproces namelijk:

 • Stel een projectteam samen met meerdere disciplines
 • Maak een lijst met wensen een eisen
 • Pas op voor specifieke eisen

Stap 3: Maak een shortlist

Na het doorlopen van stap 2 weet je precies wat je wilt en kun je beginnen met het maken van een shortlist van de meest geschikte software. De vergelijkingspagina’s die je kan genereren met SoftwareWatcher zijn een handig hulpmiddel hiervoor. Hiermee heb je namelijk een handig overzicht van alle functionaliteiten per softwareapplicatie. Zie de afbeelding hieronder.

Stappenplan bedrijfssoftware selecteren

 

Met behulp van dit overzicht kun je makkelijk bepalen welke software afvalt en welke op je shortlist blijft. Ook kan je deze pagina opslaan als pdf zodat je dit makkelijk naar andere teamleden kan sturen om dit te bespreken.

emoji_objects

Tip

In ons artikel over “tips voor het selecteren van software voor bedrijven” staan ook een aantal handige tips voor het uitvoeren van deze stap van het selectieproces namelijk:

 • Sta open om bedrijfsprocessen aan te passen aan de software standaarden
 • Check de integratie (koppel) mogelijkheden om verder te digitaliseren
 • Bespaar geld door het kiezen van een prijsmodel dat bij je bedrijf past
 • Vraag één of meerdere software demo’s aan
 • Maak gratis gebruik van de software experts van SoftwareWatcher

Stap 4: Vraag software demo’s aan

Plan softwaredemonstraties in met softwareleveranciers waarin je geïnteresseerd bent. Hierbij is het belangrijk om goed te checken wat de werking is van de belangrijkste software functionaliteiten per softwareapplicatie. Dit is namelijk essentieel voor jouw bedrijfsvoering. Vraag daarom één of meerdere demo’s van de softwareapplicatie aan om er zeker van te zijn dat de software geschikt is voor jouw bedrijf. Tijdens een software demo geeft de softwareleverancier een demonstratie en uitleg over de software en kom je erachter of de software en de softwareleverancier bij je bedrijf passen.

Stap 5: selecteren van softwareleveranciers

Nadat je van alle softwareleveranciers op je shortlist een software demonstratie hebt gekregen, is het zaak om de software te kiezen die bij je past. Mocht je er nog niet helemaal uit zijn, of nog steeds een paar vragen hebben, dan raden we aan om nog een keer met de softwareleverancier in gesprek te gaan. Mocht je je bedrijf willen digitaliseren met meerdere softwareapplicaties dan raden wij aan om dit gefaseerd in te voeren. Het implementeren van software neemt namelijk tijd in beslag en hierdoor kunnen sommige bedrijfsprocessen even stil komen te liggen. Wanneer je alle softwareapplicaties in één keer wilt implementeren dan bestaat het risico dat al je bedrijfsprocessen stil komen te liggen en dit wil je liever voorkomen.

Stap 6 (optioneel): Vraag om meer advies

Mocht je na het doorlopen van al deze stappen nog niet overtuigd zijn over welke software je moet selecteren voor je bedrijf?

Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons op nemen voor onafhankelijk advies over bedrijfssoftware. En ook helpen we je graag verder een van onze volgende diensten:

 • Hulp bij het uitvoeren van een software quickscan
 • Hulp bij het maken van een digitale strategie
 • Opstellen van het ideale software landschap voor jouw bedrijf (toekomst proof)
 • Onafhankelijke hulp tijdens software demonstraties
 • Opstellen van prijsvergelijkingen van de verschillende softwareapplicaties
 • Maken van een multi criteria analyse