Wat is creditmanagement software? Start de softwareselectie
menu
Ik wil software advies
Wat is creditmanagement software?
  • event 06-05-2020
  • schedule 12:00
  • timer 4 minuten

Wat is creditmanagement software?

Creditmanagement is het beleid dat een bedrijf voert ten aanzien van haar debiteuren. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat uitstaande facturen worden betaald. Creditmanagement software zorgt ervoor om dit hele proces te digitaliseren. Het voeren van een goed debiteuren beleid zorgt ervoor dat je zelf ook tijdig de rekeningen kunt betalen. Creditmanagement wordt ook wel debiteurenbeheer software genoemd. 

 

Waarom creditmanagement software

Er zijn verschillende redenen waarom je kan overwegen om het proces van creditmanagement te digitaliseren. Hieronder sommen we een aantal overwegingen op:

Overzicht: Wanneer je als bedrijf veel openstaande facturen hebt kan het lastig zijn om het overzicht te bewaren. Creditmanagement software zorgt ervoor dat je altijd een goed inzicht hebt in wie er wel of niet heeft betaald.

Tijd besparen: Veel taken van de debiteurenadministratie kunnen worden gedigitaliseerd en dit kan een hoop tijd schelen. Creditmanagement software houdt alle openstaande facturen bij en je kan instellen dat het automatisch herinneringen en aanmaningen verstuurd.

Kosten verlagen: Aangezien creditmanagement software veel taken digitaliseert is er ook minder mankracht nodig om deze taken uit te voeren. In plaats van het bellen van klanten kun je je aandacht besteden aan andere prioriteiten.

Gemak: Creditmanagement software faciliteert vaak ook de mogelijkheid om via de online factuur het dialoog met de klant aan te gaan. De klant kan makkelijk en snel een reactie plaatsen waarom hij/zij nog niet heeft betaald.

 

Tip: een goed creditmanagement kan zorgen voor een hogere kredietwaardigheid van je bedrijf

Een bedrijf is kredietwaardig als ze haar facturen kan betalen en dit ook echt doet. Door een goed creditmanagement kun je zelf ook makkelijker je eigen rekeningen betalen. Hierdoor krijg je meer vertrouwen van bedrijven en banken. Bedrijven willen namelijk graag zaken doen met klanten die hun rekeningen betalen. Banken zijn eerder geneigd een lagere rente te geven aan bedrijven die kredietwaardig zijn.

Gespecialiseerde software voor creditmanagement

Veel bedrijfssoftware heeft haar eigen creditmanagement tools geïntegreerd in de software, deze zijn vaak niet zo uitgebreid als een creditmanagement tool die hierin is gespecialiseerd.

 

Creditmanagement software of creditmanagement uitbesteden

Wanneer een factuur niet betaald wordt dan kan een bedrijf ervoor kiezen om een incassobureau in te schakelen. Incassobureaus worden vaak ingeschakeld op basis van no cure no pay. Hierdoor zijn incassobureaus gebaat op het innen van de incassokosten. Dit kan ten kosten gaan van een debiteur die daarvoor een klant was.

Veel debiteurensoftware biedt hiervoor een alternatief, omdat het mogelijk is om een betalingsregeling in te stellen. Met een betalingsregeling kan het incasso traject worden gestart en worden er incassokosten in rekening gebracht bij de debiteur.

 

Creditmanagement functionaliteiten

In dit overzicht staat een uitleg van de functionaliteiten van creditmanagement software.

 

  • Betalingsherinneringen en aanmaningen 

Wanneer een betalingstermijn is verstreken van een debiteur dan is het belangrijk om hiervan een herinnering of een aanmaning te versturen. Debiteurenbeheer software signaleert dit en kan automatisch een betalingsherinnering versturen. Zonder dat het je tijd kost blijft de debiteurenadministratie up to date.

  • Betalingsregeling met debiteurenbeheer software

Debiteurenbeheer software maakt het mogelijk om makkelijk een betalingsregeling te treffen. Je kan hiervoor zelf of de debiteur het initiatief voor laten nemen. Vaak is het mogelijk om per regeling een minimumbedrag af te spreken en kun je de regeling aan- en uitzetten wanneer je dat wilt.

  • Debiteurendossier 

De software houdt een dossier bij van een debiteur. Hiermee kun je altijd overzicht houden op alle gebeurtenissen van een debiteur. Dit kan ook worden overgedragen aan de gerechtsdeurwaarder.

  • Debiteurnotities 

Het is mogelijk om interne notities te maken voor collega's per factuur. Dis is vooral handig wanneer een bedrijf veel debiteuren heeft of veel medewerkers zich bezighouden met debiteurenbeheer software. Door het gebruik maken van interne notities weet je altijd wat er speelt met de debiteur en kun je makkelijk contact momenten bijhouden.

  • Dialoog op factuurniveau

Met deze functie kunnen debiteuren online het dialoog aangaan over een factuur. Debiteuren kunnen makkelijk en snel een reactie plaatsen bij een factuur. Hierin kunnen ze bijvoorbeel aangeven waarom ze nog niet betaald hebben en/of wanneer ze gaan betalen. Op deze manier kan het debiteuren proces aanzienlijk worden versneld.

  • Oninbare factuur 

Deze functie zorgt ervoor dat oninbare facturen automatische worden verrekend voor de btw aangifte.

Wat is creditmanagement software

Software zoeken, vergelijken en selecteren

Ben je overtuigd van de meerwaarde van een creditmanagement software? Ben je benieuwd welke software bij jouw bedrijf past? Of wil je software koppelen om je bedrijf verder te digitaliseren? Klik dan op de knop "debiteurenbeheer software vergelijken" hieronder en vergelijk alle creditmanagement software.

Wil je graag hulp bij het vinden van een geschikte software systeem? Start dan de softwareselectie tool met de “start softwareselectie” knop hieronder, selecteer de voor jouw bedrijf relevante debiteurenbeheer functionaliteiten en vind de software die bij jouw bedrijf past.

Mocht je er nog niet uitkomen, neem dan contact op of bel ons, wij helpen je graag op weg met het vinden van de juiste bedrijfssoftware voor jouw bedrijf.

Wat is creditmanagement software?

Hulp nodig?
Vraag dan vrijblijvend software advies aan!

Geef mij advies

Software-advies van SoftwareWatcher

Heb je advies nodig over de beste HRM software? Neem dan nu contact op en wij maken een lijst met de beste software voor jouw organisatie.

Vrijblijvend en zonder verplichtingen

Ik wil software advies
Software Watcher's experts
Website laten maken door Dotsimpel